Fått jobb? Grattis! Här hittar du information om vad som gäller angående din anställning. Till exempel information om sjukpenning, semester och vård av sjukt barn.
Har du precis fått jobb i Danmark? Eller har du precis bytt jobb i Danmark? Här kan du läsa om vilka praktiska steg du ska ta och vad du behöver tänka extra på.
Få en kort inblick i vad som bör ingå i ett danskt anställningsavtal och tips om löneförhandling. Ibland skrivs anställningsavtalen i Danmark mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, utan inblandning av fackförbund.
Flera faktorer påverkar vilken lön du får i Danmark. Det har till exempel betydelse om du är privat eller offentligt anställd. Löneförmåner och pensionsinbetalningar påverkar också hur attraktiv din lön är.
Om du jobbar i Danmark omfattas du av den danska semesterlagstiftningen - ferieloven. Du har rätt till fem veckors semester. Men rätten till semester betyder inte att du automatiskt har rätt att få lön under semestern. Semesterlagen är en så kallad minimilag - du kan alltid avtala något bättre än det semesterlagen säger, men aldrig något sämre.
När du jobbar i Danmark har du inget karensavdrag när du blir sjuk. Läs om din rätt till full lön under sjukdom och när du har rätt till dansk sjukpenning - sygedagpenge.
Denna checklista gäller för dig som bor i Sverige och ska betala inkomstskatt i Sverige, trots att du är anställd och jobbar i Danmark. Dessa regler gäller typiskt för flygande personal, men också om du t ex deltar i arbetet med driften av Öresundsförbindelsen.
I Danmark finns det inte någon motsvarighet till de svenska reglerna för vård av sjukt barn. Det innebär att du inte alltid har rätt att få betald ledighet för vård av sjukt barn. Många anställningsavtal ger dock anställda möjlighet att vara hemma en eller ett par dagar med sitt sjuka barn med full lön.
Funderar du på hur du kan söka jobb eller jobba på andra sidan sundet?