God jul & Gott nytt år! Se när vi har julöppet Särskilda öppettider

Checklista - flygande personal

Senast uppdaterad 2024-09-18
Denna checklista gäller för dig som bor i Sverige och ska betala inkomstskatt i Sverige, trots att du är anställd och jobbar i Danmark. Dessa regler gäller typiskt för flygande personal, men också om du t ex deltar i arbetet med driften av Öresundsförbindelsen.
Skriv ut
1.

Beställ hemvistintyg från Skatteverket

Du behöver ett hemvistintyg för att visa att du har skatterättslig hemvist i Sverige, så att din lön undantas från dansk skatt. Detta får du från Skatteverket.

Läs mer och hämta blanketten på skatteverket.se

2.

Ansök om CPR och skattebefrielse hos Skattestyrelsen i Danmark

Alla som arbetar i Danmark ska ha ett danskt personnummer, ett så kallat CPR-nummer. Det behöver du bland annat för att kunna öppna ett danskt bankkonto och få din lön utbetald.

 

Anställd av ett danskt flygbolag

Om du arbetar för ett danskt flygbolag, ska du få ditt CPR-nummer från danska Skattestyrelsen. Du ansöker om skatteregistrering, även om du ska betala din inkomstskatt i Sverige. Med hjälp av ditt hemvistintyg från Skatteverket, söker du därefter om skattebefrielse i Danmark, samtidigt som du ansöker om CPR-nummer.  

På danska Skattestyrelsens hemsida hittar du formuläret för skatteregistrering (formulär 04.063).

Hämta formulärför skatteregistrering på skat.dk

 

Under fältet Bemærkningar ska du skriva att du vill ha skattebefrielse eftersom du arbetar som flygande personal och bor i Sverige.

Du behöver bifoga anställningskontrakt och kopia av ditt pass alternativt svenskt nationellt ID-kort (fram- och baksida) tillsammans med personbevis och hemvistintyget från Skatteverket. Om du är gift ska du även bifoga ett familjebevis.

 

Anställd av ett utländskt flygbolag

Om du istället arbetar för ett utländskt flygbolag, är det din arbetsgivare som ska ansöka om ett CPR-nummer för dig. Arbetsgivaren ansöker om ditt CPR från ATP - den danska allämma pensionsadministrationen.
Arbetsgivaren behöver göra detta eftersom de också ska betala in till den danska allmänna pensionen.

På virk.dk, danska myndigheters portal för företag, finns mer information om hur arbetsgivaren ansöker om CPR-nummer från ATP.

Läs mer om ansökan om CPR på virk.dk

 

3.

Skaffa MitID, en dansk e-legitimation

Ordna MitID, en dansk e-legitimation. Med MitID kan du t ex logga in på din bank och på offentliga myndigheters hemsidor. 

Läs mer i vår artikel om MitID

4.

 

Öppna bankkonto

När du börjar jobba i Danmark kan du upprätta ett bankkonto i en dansk bank, för att kunna få din lön utbetald. Ditt konto ska vara ett så kallat Nemkonto.

Gör detta så fort som möjligt när du har fått ditt CPR-nummer, då det ofta tar lite tid för löneadministratören att lägga in dig i systemet.

Din danska bank kommer antagligen att fråga dig om din skatterättsliga hemvist. Din skatterättsliga hemvist är normalt i det land där du bor. Om du bor i Sverige och din danska bank frågar efter ett TIN-nummer (Tax Identification Number) ska du ange ditt svenska personnummer.

Läs mer  i vår artikel om Bankkonto/NemKonto

5.

Beställ ett "særligt sundhedskort"

När du börjar arbeta i Danmark så har du också rätt att använda dig av den danska sjukvården. För att kunna gå till läkaren i Danmark behöver du ett så kallat "særligt sundhedskort". Det ger dig rätt att använda den danska sjukvården på lika villkor som alla danska medborgare, även om du inte är folkbokförd i Danmark.

Läs mer på borger.dk/særligt sundhedskort

6.

Kontakta Försäkringskassan


Meddela Försäkringskassan i Sverige när du fått arbete i Danmark. Det gör du enkelt via ”Mina sidor” på Försäkringskassans webbplats. Tänk på att det kan vara långa handläggningstider så gör detta direkt när du fått jobb i Danmark.

Din socialförsäkring bestäms av vilket land du arbetar i. Detta kan ha betydelse för vilka förmåner du har rätt till. Om du bara arbetar i Danmark är det där du ska vara socialförsäkrad. 

Arbetar du i både Sverige och Danmark ska Försäkringskassan utreda i vilket land du ska vara socialförsäkrad. Detta beror på hur mycket du arbetar i respektive land. Man kan bara vara socialförsäkrad i ett land.

Logga in på Mina sidor på Försäkringskassans webbplats

 

Om du inte kan logga in kan du lämna information via blankett 5459 - Uppgifter vid flytt till eller arbete i ett annat land

Hämta blankett 5459 på Försäkringskassans webbplats

7.

Gå med i eller byt till dansk a-kassa

Bor du i Sverige och arbetar i Danmark och önskar vara arbetslöshetsförsäkrad, ska du normalt vara det i det land du arbetar, det vill säga Danmark. Det gäller både hel- och deltidsarbete. Anmäl dig till en dansk a-kassa redan första arbetsdagen i Danmark. Du överför din anciennitet från din svenska a-kassa till din danska. Det viktiga är att det inte blir ett glapp mellan medlemskapen, så börja med att kontakta en dansk a-kassa. 

Läs mer i vår artikel om a-kassa i Danmark

8.

Betala inkomstskatt i Sverige

Du ska betala skatt i Sverige via egna inbetalningar till ditt skattekonto hos Skatteverket.
För att veta vilket belopp du ska betala varje månad behöver du skicka in en preliminär inkomstdeklaration 1 (PD).
Det gör du i e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration på skatteverket.se. 

Läs mer och logga in på Skatteverkets webbplats

 

Din lön som flygande personal i Danmark ska du ange under fliken ”Utland” och ”Inkomst där skatt ska betalas i Sverige, socialavgifter betalas i utlandet”. 
Lönen du ska redovisa är din bruttolön, förmåner, traktamenten (både skattefria och skattepliktiga) och andra kostnadsersättningar. Räkna om alla beloppen till svenska kronor.

I fältet "Obligatoriska utländska socialavgifter " kan du göra avdrag för ditt bidrag till ATP. Bidraget ska stå angivet i din lönespecifikation. 

Under fliken "Anställning" redovisar du lön och inkomster som du eventuellt har haft i Sverige tidigare under året. 

Här kan du även göra avdrag för

- resor till och från arbetet

- ökade levnadskostnader p g a tjänsteresor.

 

Avdragen räknas ut enligt svenska skatteregler. Läs mer på skatteverket.se eller kontakta Skatteverket på Øresunddirekt.

Eftersom du inte i förväg vet i detalj vilka inkomster och avdrag du kommer att ha under året, måste du uppskatta beloppen. Tanken är att din preliminärskatt ska hamna så nära den slutliga skatten som möjligt.

Glöm inte att skriva under Övriga upplysningar att du arbetar som flygande personal i Danmark.

När du skickat in din preliminära inkomstdeklaration räknar Skatteverket ut hur mycket skatt du ska betala varje månad under året. Beloppet dras från ditt skattekonto varje månad.

Läs mer om hur skattekontot fungerar på Skatteverkets webbplats 

 

Om din inkomst eller de utgifter du angett ändras kan du när som helst skicka in en ny PD. Det är också viktigt att du skickar in en ny PD om du slutar din anställning som flygande personal.

Har du frågor, kontakta Skatteverket på Øresunddirekt

9.

Undersök dina pensionsavtal

Om du är stationerad i Danmark så är du omfattad av socialförsäkringen i Danmark. Du tjänar då in till pensionen i Danmark.
Var uppmärksam på att det är stora skillnader på det svenska och danska pensionssystemet.
När du börjar att arbeta i Danmark så intjänar du viss pension i Danmark, både offentlig och i vissa fall arbetsgivarfinansierad. Undersök hur pensionsavtalen ser ut på din arbetsplats. Det är nämligen inte alla danska arbetsgivare som har pensionsavtal och då behöver du själv pensionsspara.

Läs mer i våra artiklar om pension

 

10.

När det är dags att deklarera

Efterföljande år ska du deklarera i Sverige. Deklarationen ska lämnas in senast den 2 maj.

Information om beskattningsregler och hur du deklarerar i Sverige hittar du på Skatteverkets webbplats.

Läs mer om deklaration för dig som bor i Sverige och arbetar i Danmark

 

Tänk på att du också behöver deklarera i Danmark, även om du inte betalar skatt där. Det kallas för "årsopgørelse", och den ska göras innan den 1 juli efterföljande år. 
Detta gör du på danska Skattestyrelsens webbplats. Logga in på skat.dk och välj Årsopgørelse. 

I rubrik 16 ska du ändra din inkomstuppgift till 0. Om du inte gör detta, kan du bli skyldig att betala ett skattetillägg på 2.500 DKK.

Läs mer i vår artikel Deklarera i Danmark

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Ring oss gärna

Vår personal från Skatteverket, Försäkringskassan, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen sitter redo till att besvara dina frågor.

Øresunddirekts telefon är öppen alla vardagar.

 

Vi stöds av