God jul & Gott nytt år! Se när vi har julöppet Särskilda öppettider
Praktisk information för dig som ska flytta till Danmark. Hur får man tag på bostad? Ska man folkbokföra sig i Danmark och hur fungerar det danska skolsystemet?
Här hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark. Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.
Att hyra bostad heter på danska att ”leje”, och en hyresrätt heter en ”lejelejlighed”. Det finns både allmänna och privata hyresvärdar i Köpenhamn och övriga Danmark.
Om du har flyttat från Sverige till Danmark men är svensk medborgare, så har du rösträtt till svenska riksdagsvalet och Europaparlamentet, men inte till det svenska kommun- och landstingsvalet. Du kan även ha rätt att rösta i det danska kommun- och regionsvalet.
Ska barnbidraget betalas ut i Sverige eller Danmark? Det beror på om båda föräldrarna får sin inkomst i samma land eller inte. Vi guidar dig rätt bland regler och myndigheter du ska kontakta.
Bostadsbidrag heter på danska ”boligstøtte”, och är en gemensam beteckning för olika typer av bostadsbidrag. I Danmark ansöker du om bostadsbidrag hos myndigheten Udbetaling Danmark.
Om du är bosatt i Sverige och vill flytta till Danmark och köpa ett danskt hus eller lägenhet, behöver du veta lite om den danska bostadsmarknaden. Här kan du läsa om hur du hittar och köper en dansk bostad.
Om du ska köpa en dansk bostad finns det flera olika möjligheter till finansiering. Vanligt är att man lånar pengar från en bank eller ett så kallat ”realkreditinstitut”.
I Danmark kopplas två typer av skatt till fastigheten: fastighetsskatt och fastighetsvärdesskatt. Även lägenhetsinnehavare ska betala dessa skatter, om lägenheten är en ägarbostad.
En dansk mäklare kan vara till hjälp om du vill sälja eller köpa en bostad i Danmark. Om du ska sälja en bostad kan en mäklare hjälpa dig med att fastställa rätt pris. Ska du köpa bostad kan du få inspiration och hitta köpobjekt på danska mäklares hemsidor.
Att äga en dansk ”andelsbolig” eller ”andelslejlighed” innebär att man har köpt rätten till att bo i lägenheten, och därför äger en ”andel” av fastigheten som helhet. Processen när man vill köpa eller sälja en sådan bostad ser lite annorlunda ut jämfört med en svensk bostadsrätt.
Danmark har särskilda regler kring köp av fritidshus som innebär att man endast har rätt att köpa fritidshus eller sommarstuga i Danmark om man är bosatt, eller tidigare varit bosatt, i landet.
Om du väljer att sälja ditt hus eller din lägenhet i Danmark, ska du vara uppmärksam på en del skillnader mellan den svenska och den danska bostadsmarknaden.
En dansk hemförsäkring - hjemforsikring - innehåller oftast flera olika element: brandförsäkring, ansvarsförsäkring och det som på danska kallas "indboforsikring".
Om du ska sälja din svenska bostad, i samband med att du flyttar till Danmark, ska du bl.a. vara uppmärksam på att särskilda regler gäller för uppskov med beskattningen av kapitalvinsten vid försäljning av din svenska bostad när du flyttar till utlandet.
Här i vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark. En bra ingång för dig som inte känner till den danska bostadsmarknaden!
Den danska myndigheten "Udbetaling Danmark" kan inkräva så kallat underhållsbidrag om en förälder (efter separation) inte uppfyller sin försörjningsplikt gentemot barnen.
De som har vårdnad om ett barn är skyldiga att ta hand om barnet och fatta beslut som rör barnets vardag och andra villkor.
Bor ni i Danmark och vill gifta er ska ni först fylla i en så kallad ”ægteskabserklæring”. Alla i Danmark, oavsett kön, kan gifta sig borgerligt eller i den danska folkekirken.
För att få vigas i Sverige måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket, alternativt inneha ett hindersprövningsintyg från ett annat nordiskt land.
I Danmark ska alla barn ha ett namn innan de fyller sex månader. Namnet registreras i den danska folkbokföringen, CPR-registret.
I Danmark brukar begravningen äga rum senast åtta dagar efter dödsfallet. De anhöriga bestämmer om den döde ska begravas eller kremeras (bisættes). Vid godkänd ansökan får den dödes aska också spridas över havet.
Om ni är gifta men gemensamt har beslutat att ni inte vill leva tillsammans längre, väljer ni själva om ni vill börja med att separera eller ansöka om skilsmässa direkt. Om ni är oeniga i beslutet om att gå ifrån varandra ska ni först separera, om det inte finns särskilda omständigheter som ger rätt till skilsmässa direkt.
Om du bor i Danmark och blir gravid ska du börja med att kontakta din läkare för att avtala en tid för ett kontrollbesök. Det blir startskottet för en rad gratis graviditetsundersökningar. I Danmark väljer de allra flesta att föda barn på sjukhus, du kan dock välja att föda hemma eller på andra kliniker som är knutna till sjukhuset. Det finns också ett fåtal privata förlossningskliniker.
För barn avgörs medborgarskapet av föräldrarnas medborgarskap. Det finns olika regler för barn födda före och efter 1 april 2015. Texten tar utgångspunkt i att minst en av föräldrarna är svensk medborgare.
Om du bor i Danmark, kan du välja mellan en rad olika passningsalternativ när ditt barn är under 3 år. Runt 3 års ålder börjar barnet vanligtvis i förskola – det som kallas børnehave.
Här får du en kort introduktion till hur det danska skolsystemet är uppbyggt. Läs om allt från dansk förskoleklass och undervisningsplikt till friskolor och privatskolor i Danmark.
Den danska motsvarigheten till svensk förskoleklass heter børnehaveklasse och är barnets första möte med den danska skolan. I Danmark är det obligatoriskt att gå i förskoleklass.
Det vanligaste är att barnen i Danmark går i den kommunala grundskolan, den så kallade folkeskolen. Det finns också möjlighet att gå i en privatskola - en fri grundskola.
Kalenderåret för grundskolan i Danmark skiljer sig till viss del från det svenska; t.ex är sommarlovet kortare i Danmark. Här nedan kan du få en översikt för hur skolåret kan se ut i Köpenhamns kommun. Kom dock ihåg att varje skola själv planlägger loven, så de exakta datumen kan skilja sig mellan olika skolor.
Det danska sjukvårdssystemet består av flera offentliga institutioner och funktioner. Sjukvården organiseras först och främst av de fem regioner som Danmark är indelat i.
I Danmark gäller fritt sjukhusval, vilket innebär att du fritt kan välja mellan alla offentliga sjukhus när du har fått en remiss till undersökning och behandling av din läkare.
Vid akut hjälp - ring 112, annars ska du kontakta den så kallade lægevagten först innan du åker in till sjukhuset. Motsvarighet till vårdcentral finns inte - du ska istället välja en läkare (s. k. egen læge), som du alltid kontaktar vid mindre allvarlig sjukdom.
Du som är bosatt i Danmark är knuten till en egen läkare som du själv väljer. Det kallas för ”praktiserende læge”. Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark är du inte knuten till en fast läkare utan får välja en läkare från gång till gång.
Den offentliga sjukförsäkringen i Danmark betyder att man har rätt till gratis behandling hos läkaren och på sjukhuset. Pendlare, som bor i Sverige och arbetar i Danmark, har normalt rätt till sjukvård i båda länderna.
Är du svensk, boende i Danmark och funderar på att bli dansk medborgare? Här får du en kort introduktion till vilka krav du ska uppfylla.
Från den 1 september 2015 är det möjligt att vara medborgare i såväl Danmark som Sverige. Läs om vad lagen innebär i korthet och få tips till fördjupad information.
Om du är svensk medborgare och bosatt i Danmark, ska du numera förnya ditt pass på någon av Polisens passexpeditioner i Sverige.
Om du flyttar från Sverige till Danmark och avser att stanna mer än sex månader, ska du anmäla flytten till det danska "folkeregisteret".
Skulle du behöva hjälp av en advokat i Danmark kan du till exempel vända dig till ”Københavns Retshjælp”. Det är en instans som ger vägledning till alla invånare i Danmark och kan hjälpa till med nästan alla typer av ärenden.
Det finns en mängd olika typer av försäkringar, och många olika försäkringsbolag - "forsikringsselskab". Därför är det en bra idé att undersöka priserna hos flera olika bolag, innan du tecknar en dansk försäkring.
Ersättningen från a-kassan är generellt högre i Danmark än i Sverige. Kraven för ersättning är någorlunda de samma, däremot finns det i Danmark ingen grundersättning på samma sätt som i Sverige.
Om du flyttar till Danmark, ska du ha ett danskt personnummer, ett sk CPR-nummer
Om du bosätter dig i Danmark ska din bil vara registrerad i landet. Här kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga om du vill importerar din svenska bil till Danmark.
När du köper en begagnad bil i Danmark varierar dina rättigheter beroende på om du har köpt bilen privat, hos en bilförhandlare, på internet, på auktion eller genom ett ombud.
Trafikreglerna i Danmark är mer eller mindre som i Sverige. Dock är hastighetsgränserna inte helt de samma. Här har vi samlat information om vad som kan vara bra att vara uppmärksam på när du kör bil i Danmark.
Du ska bland annat ha fyllt 18 år, bo i Danmark och ha gått en kurs i trafikrelaterad första-hjälpen för att få ta danskt körkort. Om du redan har ett svenskt körkort kan du få det utbytt till ett danskt EU-körkort om du är bosatt i Danmark.
Om du bor i Danmark och vill sälja din danskregistrerade, begagnade bil till en privatperson ska du bland annat tänka på att den nya ägaren omregistrerar bilen.
I Danmark måste alla bilar, motorcyklar och mopeder som kör på offentliga vägar vara ”ansvarsförsäkrade”. Det är dessutom vanligt att teckna en så kallad kaskoförsäkring som täcker stöld.
Arbetar du i Sverige, men har flyttat över till Danmark innebär det att du i fortsättningen kommer ha kontakt med båda ländernas system. Vissa villkor styrs nämligen av vilket land du arbetar i, medan andra påverkas av var du bor. Lär mer här i vår guide om bland annat rätt till sjukvård, bidrag och var du ska betala skatt.
Om du har flyttat till Danmark men fortsätter att arbeta i Sverige så ska du betala svensk skatt på din lön.
När du bor och jobbar i Danmark är du automatiskt socialförsäkrad i Danmark. Men om du väljer att jobba i Sverige när du är bosatt i Danmark kan det innebära att du blir socialförsäkrad i Sverige istället. Som huvudregel är du socialförsäkrad i det land du arbetar.
Ny på den danska bostadsmarknaden?
I vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark.
Följ Øresunddirekt på våra digitala plattformar.
Vi delar nyheter, information och relevanta evenemang på både Facebook och i vårt nyhetsbrev.