God jul & Gott nytt år! Se när vi har julöppet Särskilda öppettider

Träffa Arbetsförmedlingen på Øresunddirekt

D. 2023-06-26
Är du intresserad av att jobba i Danmark? På Øresunddirekts Informationscenter kan du träffa våra EURES-rådgivare, som kan ge massor av tips och råd om hur du kan gå till väga för att hitta drömjobbet, och undvika eventuella fallgropar.
Skriv ut

Arbetsförmedlingen är en av Sveriges största myndigheter, med drygt 10.000 anställda runt om i landet. De finns tillgängliga för arbetssökande och arbetsgivare på servicekontor i städer över hela Sverige, där de samverkar med andra myndigheter för att på ett och samma kontor erbjuda service och hjälp i olika frågor.

Arbetsförmedlingens huvuduppdrag är att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad. Detta bland annat genom att samman föra dem som söker medarbetare med dem som söker jobb. Det gör man t ex med Platsbanken som är Arbetsförmedlingen egen digitala jobbportal, där hundratusentals jobb läggs upp kontinuerligt.

Den allra första Arbetsförmedlingen i Sverige var kommunal och startade faktiskt 1902 i Skåne, närmare bestämt i Helsingborg.

 

EURES

EURES, European Employment Services, är ett nätverk för europeiska arbetsförmedlingar, som samarbetar för att underlätta den fria rörligheten för arbetstagare inom EU/EES och Schweiz. De har funnits sedan 199X, och deras mål är att se till att alla EU-medborgare har samma möjligheter på den gemensamma arbetsmarknaden, trots språkliga hinder, kulturskillnader, byråkratiska utmaningar, skillnader i arbetsrätt och t ex brister när det gäller erkännande av utbildningsintyg från olika delar av Europa. De ska hjälpa och stödja både arbetssökande och arbetsgivare i att hitta varandra över de europeiska landsgränserna.
I EURES-nätverket ingår den europeiska samordningsbyrån, nationella samordningskontor, samt medlemmar och partners med över 1.000 EURES-personal i 31 länder.

 

EURES-rådgivarna på Øresunddirekt

En annan viktig aktör i arbetet med en integrerad arbetsmarknad är alla gränsregionala informationstjänster. Øresunddirekt är den informationstjänst som arbetar med integration mellan Sverige och Danmark. Därför är vi glada över att två av Sveriges EURES-rådgivare, Maria Bergström och Peter Karancsi, arbetar heltid på Øresunddirekt i Malmö, med stort fokus och mycket erfarenhet av att stödja arbetssökande och arbetsgivare i Öresundsregionen.
De är ofta ute och håller föredrag och träffar både arbetssökande och arbetsgivare på mässor, konferenser och andra events. De sitter också på Øresunddirekts Informationscenter och svarar på frågor från både privatpersoner och företag, som vill arbeta eller rekrytera på andra sidan sundet. För trots att det är så nära geografiskt, finns det många viktiga skillnader mellan den svenska och den danska arbetsmarknaden.
Många besöker informationscentret för att få tips och råd om hur man hittar ett jobb i Danmark. När man väl fått ett jobb, kan man behöva hjälp med att t ex se över sitt kontrakt, eller få information om vilka lagar och regler som gäller i förbindelse med en anställning. En stor fördel med att EURES-rådgivarna sitter fysiskt på Øresunddirekts Informationscenter är att besökaren direkt kan får hjälp och råd också när det gäller skatt, socialförsäkring och en massa annat, som man kanske inte ens har hunnit tänka på när man sökt jobb i ett annat land. Här sitter nämligen också vägledare från både Skatteverket, Försäkringskassan och Länsstyrelsen.

Maria och Peter, EURES-rådgivare på Øresunddirekt. Här på väg till informationspop-up på Stadsbiblioteket i Helsingborg.

Viktig information och vanliga frågor

Maria och Peter har många goda råd och tips om hur du kan gå till väga om du funderar på att söka jobb i Danmark, eller om du har fått ett jobb men är osäker på t ex vad ditt anställningskontrakt ska innehålla.

Gå igenom kontraktet noggrant innan du skriver under. Våga ställa frågor om det är nåt som är otydligt eller inte framgår i kontraktet.

En viktig skillnad mellan Sverige och Danmark är att i Danmark betalar man ofta mer in till sin pension själv, och arbetsgivarens bidrag till det som motsvarar tjänstepension är ofta lägre än i Sverige. Det ska framgå i kontraktet hur mycket pension arbetsgivaren betalar in. Om de inte betalar in nån pension ska du ha det med i beräkningen när du ser på din lön. En riktigt bra idé är att du själv sätter in en del av lönen i ett eget pensionssparande. På vissa arbetsplatser kan du också välja att förhandla om storleken på pensionsinsättningen, utöver lönen.

Var aktiv i ditt jobbsökande. Det är ofta en stor fördel att direkt kontakta arbetsplatsens representanter och visa ditt intresse.

Att ha etablerat kontakt kan också vara till stor hjälp inför en jobbintervju, då du kan ha fått svar på några frågor om arbetsgivarens förväntningar.

Det är också vanligt med ”uopfordrede ansøgninger”, spontanansökningar till intressanta arbetsplatser där du är intresserad av att jobba, även om de inte söker personal just för tillfället.

Danmark har många fler yrkesinriktade utbildningar.

Har du en grundutbildning, men känner att du skulle behöva lite mer tid och erfarenhet innan du hittar drömjobbet? Då kanske en påbyggnad med en yrkesutbildning kan vara nåt för dig. I Danmark finns många lärlings- och yrkesutbildningar att välja mellan, där du varvar teori med praktik. Praktiken kan vara delvis med lön, och kan dessutom ofta vara en ingång till ett första jobb när du är färdig. För vissa utbildningar kan du eventuellt tillgodoräkna en del av din tidigare utbildning, så att du bara bygger på med de delar du saknar, innan du är redo för drömjobbet.

Är du tredjelandsmedborgare? Om du inte har ett medborgarskap i ett land inom EU, kan det betyda att du inte får arbeta i Danmark.

Ett arbetstillstånd i Sverige betyder tyvärr inte automatiskt att du kan jobba i Danmark eller resten av Norden. Därför är det viktigt att du som tredjelandsmedborgare undersöker vad som gäller för dig. Att arbeta utan arbetstillstånd är olagligt både för dig och din arbetsgivare, och det är inte alltid att arbetsgivaren känner till reglerna.

Detta och mycket annat kan Maria och Peter berätta mer om. Ring eller skriv till Øresunddirekt, eller kika förbi informationscentret, så hjälper de dig!

Obs! Eftersom de ofta är ute på jobbmässor och annat, kan det vara en bra idé att ringa först och kolla att de är på plats den dagen du vill besöka Informationscentret.

 

Har du frågor? Kontakta Øresunddirekt

 

Läs vår FAQ: Söka jobb

 

Läs vår checklista: Fått jobb

 

Läs mer om Arbetsförmedlingen

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av