God jul & Gott nytt år! Se när vi har julöppet Särskilda öppettider

FAQ: För dig som söker jobb i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Här kan du som kikar efter ett nytt jobb i Danmark hitta svar på några av de vanligaste frågorna om till exempel jobbansökan, arbetstillstånd, a-kassa, skatt och mycket mer. Øresunddirekt informerar om danska och svenska förhållanden och kan svara på dina frågor.
Skriv ut

Foto: Copenhagen Capacity

Om att söka jobb i Danmark

Var hittar jag jobb i Danmark?

Om du söker jobb i Danmark finns det många olika hemsidor du kan använda.

På Øresunddirekt har vi i samarbete med Jobindex skapat en jobbdatabas med lediga jobb i Danmark, som kan vara intressanta för potentiella gränspendlare.

Se lediga jobb i Danmark på oresunddirekt.se

 

Du kan också hitta fler jobbannonser på andra plattformar, till exempel Jobindex och LinkedIn.

Läs också: Checklista – så söker du jobb i Danmark

Hur söker jag jobb i Danmark?

Om du vill söka jobb i Danmark finns det flera saker du aktivt kan göra. Du har störst chans att hitta arbete i Danmark om du sätter dig in i gällande regler, optimerar ditt CV och din ansökan, och förbereder dig väl inför eventuella jobbintervjuer.

På många sätt fungerar jobbsökning och rekrytering på samma sätt i Danmark som i Sverige. Ofta publicerar arbetsgivare ett ledigt jobb på flera olika plattformar.

På oresunddirekt.se har vi samlat information och gjort checklistor till dig som gärna vill jobba i Danmark.

Läs checklistan – så söker du jobb i Danmark

 

Läs också: Så söker du jobb i Danmark

 

Läs också: Skriv ett bra CV när du söker jobb i Danmark

Behöver jag arbetstillstånd för att jobba i Danmark?

Alla nordiska medborgare har rätt till att arbeta i Danmark och resten av Norden utan ytterligare arbetstillstånd. Svenska medborgare behöver alltså inte arbetstillstånd för att jobba i Danmark.

Detta gäller även för EU-medborgare, så länge vissa krav är uppfyllda.

Om du inte är EU-medborgare måste du alltid söka arbetstillstånd för att arbeta i Danmark. Detta gäller även om du har permanent uppehållstillstånd i Sverige eller har ett annat arbets- och/eller uppehållstillstånd i ett annat EU-land eller nordiskt land.

Du bör även kontakta Migrationsverket för att säkerställa att dina tillstånd i Sverige inte påverkas

Läs mer om arbetstillstånd i Danmark

Jag är inte EU-medborgare/nordisk medborgare – kan jag söka jobb i Danmark?

Alla så kallade tredjelandsmedborgare måste söka arbetstillstånd för att jobba i Danmark. Detta gäller även om du bor och/eller jobbar i Sverige. Arbets- eller uppehållstillstånd i Sverige ger alltså inte automatisk rätt att arbeta i Danmark.

Du behöver ansöka om ett arbetstillstånd i Danmark innan du börjar jobba i Danmark. Detta gör du via den danska migrationsmyndigheten. Ofta krävs ett anställningskontrakt från den danska arbetsgivaren.

Om du arbetar i Danmark utan giltigt arbetstillstånd kan det få konsekvenser för både dig som arbetstagare och för företaget som anställer dig – ofta i form av höga böter och/eller annat straff. Därför är det viktigt att du kontaktar Migrationsverket, och försäkrar dig om att du har de tillstånd som krävs. Du kan inte utgå ifrån att din arbetsgivare är medveten om detta.

Läs mer om arbetstillstånd i Danmark på nyidanmark.dk

 

Kontakta Migrationsverket

Kan jag ta med mig min svenska arbetslöshetsersättning till Danmark?

Du kan ansöka om att ta med dig din svenska arbetslöshetsersättning från din svenska a-kassa i upp till tre månader om du flyttar till Danmark och söker jobb där.

För att få göra det behöver du skaffa ett U2-intyg. Intyget kan du få från Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkring (IAF).

Läs mer om U2-intyget på iaf.se

 

Kraven för att få ta med dig a-kassan är att du måste vara EU/EES-medborgare och ha varit inskriven som heltidsarbetslös på en svensk arbetsförmedling i minst fyra veckor.

Läs mer om a-kassa och jobb i Danmark

 

Obs! Du blir inte automatiskt medlem av en a-kassa eller har rätt till arbetslöshetsersättning när du söker jobb i Danmark. Du måste själv aktivt anmäla dig. 

Kan jag vara med i en dansk a-kassa om jag bor i Sverige men arbetar i Danmark?

Om du bor i Sverige men arbetar i Danmark – och vill vara arbetslöshetsförsäkrad – ska du vara medlem i en dansk a-kassa.

Det är viktigt att du anmäler dig hos den danska a-kassan första arbetsdagen – även om du är medlem i en svensk a-kassa. På så sätt riskerar du inte att det blir ett glapp mellan medlemskapen.

Lämna inte din svenska a-kassa innan du är säker på att du är medlem i en dansk a-kassa.

Läs mer om a-kassa och jobb i Danmark

Behöver jag auktorisation/legitimation för att jobba i Danmark? Och hur får jag det?

I vissa yrken krävs en auktorisation (legitimation) för att arbeta. Dessa yrken kallas i Danmark för ”lovregulerede erhverv” och är exempelvis yrken som sjuksköterska, advokat och lärare.

Om du vill söka ett jobb som kräver auktorisation i Danmark, ska du skicka en ansökan till den myndighet som yrket tillhör.  

Läs mer om yrken som kräver auktorisation och hur du ansöker om auktorisation i Danmark på vår hemsida.

Läs mer om jobb i Danmark som kräver legitimation

Hur ser ett danskt anställningsavtal ut?

Om du får ett jobb i Danmark är det normalt dansk lagstiftning som gäller. Många blir anställda under den danska ”funktionærloven”, som är ett slags anställningsskydd (liksom Lagen om anställningsskydd, LAS  i Sverige).

Den normala arbetstiden i Danmark är oftast 37 timmar i veckan. I ditt anställningsavtal bör det finnas information om till exempel arbetstid, semester och regler omkring sjukdom och uppsägning. Här finns också information om eventuell tjänstepension. Läs mer om det nedan.

Läs mer om anställningsavtal i Danmark

Om skatt, pension, socialförsäkring mm. i Danmark och Sverige:

Var ska jag betala inkomstskatt på min lön om jag får ett jobb i Danmark, och bor i Sverige?

 

I de flesta fall betalar du skatt på arbetsinkomsten i landet där du arbetar.
Observera att för vissa branscher, till exempel flygande personal, gäller andra regler. Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark som flygande personal i Danmark, beskattas du som  i Sverige.

Läs mer om dansk inkomstskatt

 

Läs mer om beskattning för flygande personal

 

Om du bor i Sverige och jobbar i Danmark är du begränsat skattskyldig i Danmark. Som pendlare med över 75% av din inkomst från Danmark har du dessutom möjlighet att bli beskattad efter gränsgångarreglerna. Gränsgångarreglerna ger möjlighet att göra fler skatteavdrag, exempelvis för svenska ränteutgifter.

Läs mer om begränsat skattskyldighet i Danmark

 

Läs mer om skatt och gränsgångarreglerna

Hur mycket är min danska lön värd i svenska kronor (omräknat och efter skatt etc.)?

Om du jobbar i Danmark får du lön i danska kronor som du ska betala dansk skatt av.

På oresunddirekt.se hittar du en skatteberäknare som kan visa ett estimat på hur mycket du kommer att tjäna på ditt danska jobb efter skatt.

Se skatteberäknaren på oresunddirekt.se

Hur fungerar skattesystemet i Danmark?

Den danska skatten består huvudsakligen av AM-bidrag, kommunalskatt och statlig skatt.

I Danmark lämnar du in en dansk forskudsopgørelse (preliminär inkomstdeklaration) där du anger exempelvis hur mycket du räknar med att få i lön. Baserat på dessa upplysningar räknar Skattestyrelsen ut hur mycket skatt din arbetsgivare ska dra från din lön varje månad.

Forskudsopgørelsen förnyas varje år, och det är viktigt att du justerar den i fall några uppgifter ändrar sig, t ex  om du får högre lön, bonus eller har valt att säga upp dig.

Läs mer om dansk inkomstskatt

Hur mycket ska jag betala i skatt i Danmark?

För att veta hur mycket du ska betala i skatt, ska du fylla i en så kallad Forskudsopgørelse hos Skattestyrelsen. Du upplyser bland annat om hur mycket du kommer att tjäna under året. Därefter beräknar Skattestyrelsen din preliminära inkomstskatt, som din arbetsgivare sedan automatiskt drar från din lön. Du kan göra en ny forskudsopgørelse, om till exempel din lön, arbetstid eller anställning ändrar sig, och påverkar din årsinkomst. 

När ska jag lämna in min skattedeklaration i Danmark?

Du som jobbar och betalar skatt i Danmark ska deklarera i Danmark. Kom ihåg att även upplysa om dina inkomster från Danmark i din svenska deklaration.

I Danmark kallas deklarationen för ”årsopgørelse”. Den danska årsopgørelsen öppnar för digital deklaration i mitten av mars. Deadline för digital årsopgørelse är den 1 maj. Har du inga avdrag eller andra ändringar behöver du inte skicka in någon årsopgørelse. Men tänk på att alltid kontrollera att allt är korrekt ut.  

Läs vår vägledning till den danska årsopgørelse

Vilka avdrag får jag göra som gränspendlare med jobb i Danmark?

När du arbetar i Danmark får du göra en del avdrag i den danska beskattningen. Vilka avdrag du får göra beror på om du kan välja beskattning enligt gränsgångarreglerna eller inte.

Nedan kan du få en överblick över de olika avdragen:

 

Avdrag för begränsat skattskyldiga, utan gränsgångarreglerna:

  • Personavdrag - förutsatt att du har arbetat i Danmark hela kalenderåret. Har du inte arbetat hela året, görs en helårsomräkning.

  • Sysselsättningsavdrag (beskæftigelsesfradrag)

  • Jobbavdrag

  • Reseavdrag (befordringsfradrag) - du kan göra avdrag för resor mellan din bostad och din arbetsplats i Danmark.

  • Extra pensionsavdrag

  • Avdrag för a-kassa - gäller dig som betalar medlemsavgift till a-kassa, under förutsättning att du inte kan dra av det i din svenska deklaration

  • Avdrag för fackförening - gäller dig som betalar medlemsavgift till fackförening

 

Läs mer om avdrag när du är begränsat skattskyldig i Danmark

 

Avdrag för begränsat skattskyldiga, med gränsgångarreglerna:

  • Personavdrag - oavsett om du varit skattpliktig i Danmark hela året eller inte

  • Sambeskattning – om du har en maka/make som har en inkomst under 48.000 DKK (2023) per år och ni lever tillsammans, kan du få ta del av hans/hennes outnyttjade personfradrag

  • Reseavdrag

  • Jobbavdrag

  • Avdrag för avgift till a-kassa

  • Avdrag för avgift till fackförening

  • Danskt pensionssparande

  • Extra pensionsavdrag

  • Underhållsavdrag

  • Avdrag för räntor på svenska lån och studielån

 

Läs mer om avdrag enligt gränsgångarreglerna i Danmark

Hur får jag ett dansk CPR-nummer?

När du börjar arbeta i Danmark är något av det första du borde göra att skaffa ett danskt personnummer – ett så kallat CPR-nummer.

Det danska CPR-numret används bland annat för att öppna ett danskt bankkonto, som behövs för att du ska kunna få din danska lön.

CPR-numret fås genom ansökan hos danska skattemyndigheten Skattestyrelsen. Det är ditt eget ansvar som medarbetare att ansöka om CPR-nummer, och du kan både ansöka online och via vanlig post.

Observera att det kan vara väntetid på att få ett CPR-nummer i Danmark. Därför rekommenderar vi att du ansöker om CPR-nummer så fort som möjligt efter att du har fått jobb i Danmark.

Läs mer om danskt CPR-nummer

 

Läs mer om danskt CPR-nummer för dig som vill flytta till Danmark

Behöver jag ett danskt bankkonto när jag jobbar i Danmark?

För att få din danska lön utbetalt är det en bra idé att öppna ett danskt bankkonto. Många danska arbetsgivare kräver att du har ett lönekonto i Danmark.

För att öppna ett danskt bankkonto måste du först skaffa ett danskt CPR-nummer.

Det kan ta tid att öppna ett bankkonto i Danmark, så var ute i god tid.

Läs mer om att öppna bankkonto i Danmark

Hur gör jag med mitt pensionssparande om jag får ett jobb i Danmark?

Om du får jobb i Danmark är det en bra idé att fundera över din framtida pension. När du når pensionsålder får du normalt din pension från de länder där du har tjänat in till den. Så om du har arbetat i Danmark tjänar du normalt ihop till dansk pension.

Det finns vissa skillnader mellan dansk och svensk pension.

Den största skillnaden är storleken på de olika bitarna i pensionssystemet: Den svenska allmänna pensionen är större än den danska, och därför har man i Danmark ofta ett större privat pensionssparande.

Det finns dessutom inget krav i Danmark på att arbetsgivarna bidrar till medarbetarnas pension via den så kallade arbetsmarknadspensionen (liknande den svenska tjänstepensionen). Dock brukar de flesta danska arbetsgivarna betala cirka två tredjedelar av ett bestämt belopp medan du som arbetstagare själv betalar den resterande tredjedelen. Det är viktigt att du kontrollerar detta med din arbetsgivare, och att det framgår i ditt kontrakt.

Om du tänker betala till en dansk arbetsmarknadspension är det en bra idé att kontakta din pensionskassa och meddela att du bor i Sverige.

Läs mer om dansk pension

 

Läs mer om danska pensionssystemet

 

Läs mer om dansk arbetsmarknadspension

Vart är jag socialförsäkrad om jag får jobb i Danmark?

Som huvudregel är du socialförsäkrad i det land där du jobbar. Om du får jobb i Danmark är du därför normalt också socialförsäkrad där, även om du pendlar från din bostad i Sverige. I så fall ska du meddela Försäkringskassan när du får jobb i Danmark.

Att vara socialförsäkrad i ett land innebär att du har rätt till förmåner, bidrag och andra ersättningar från det landet.

Läs mera om socialförsäkring för dig som jobbar i Danmark

 

Gör vårt test: Var är du socialförsäkrad?

 

Notera: Om du jobbar i både Danmark och Sverige kan det påverka var du ska vara socialförsäkrad.

Läs mera om socialförsäkring vid arbete i Danmark och Sverige

Hittade du inte svar på din fråga?

På våra hemsidor kan du hitta information om det mesta som handlar om att bo och jobba i Sverige och Danmark.

Om du inte hittar svar på just din fråga är du välkommen att kontakta Øresunddirekt på mail eller telefon, eller genom att besöka oss på vårt informationscenter i Malmö. Här sitter personal från svenska myndigheter redo att hjälpa dig.

 

Kontakta Øresunddirekt

Denna artikel är en del av ett projekt finansierat av Kraks Fond.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av