Rösta i EU-valet: En guide för utlandssvenskar

D. 2024-05-23
Att rösta i EU-valet är en grundläggande rättighet för svenska medborgare, även för dem som är bosatta utomlands. Som utlandssvensk finns det två huvudsakliga sätt att rösta: brevrösta eller förtidsrösta i en röstningslokal. Här är en detaljerad genomgång av hur du går till väga för att säkerställa att din röst räknas.
Skriv ut

Att rösta från utlandet må vara lite mer komplicerat än att rösta på plats i Sverige, men med rätt förberedelser kan du säkerställa att din röst blir hörd.

Kom ihåg att vara ute i god tid och att följa instruktionerna. Din röst är viktig, oavsett var i världen du befinner dig!

 

Förtidsrösta på ambassaden

Om du befinner dig i närheten av Sveriges Ambassad i Köpenhamn, belägen på Amaliegade 5 A, har du möjlighet att förtidsrösta mellan den 27 maj och den 3 juni. För att rösta där behöver du ta med ditt röstkort och giltig legitimation. Röstkortet skickas hem till dig i ditt valkuvert om du är anmäld till röstlängden. Det är inte nödvändigt att ha röstkortet med dig, men det underlättar processen.

För att undvika långa köer rekommenderas att du röstar så tidigt som möjligt inom den angivna perioden. På ambassaden finns också material för brevröstning, vilket ger en extra möjlighet att rösta på distans.

 

Brevrösta

För utlandssvenskar skickas utlandsröstkortet tillsammans med material för att kunna brevrösta. Det skickas till den adress i Danmark som Skatteverket har. Om du inte har mottagit ditt röstkort, kan det bero på att det skickats till en felaktig adress registrerad hos Skatteverket. Du kan beställa nytt material för brevröstning till valfri adress eller hämta det på svenska ambassader och konsulat.

För att brevrösta behöver du:

  • Brevröstningsmaterial, som kan beställas från Valmyndigheten eller hämtas på en ambassad

  • Rösta genom att följa instruktionerna i materialet och skicka tillbaka det i god tid så att det når Valmyndigheten senast dagen innan valdagen

 

Om du inte är anmäld till röstlängden

Om du bor utomlands och har glömt att anmäla dig till röstlängden, finns det ändå en möjlighet att din röst räknas. En förtidsröst från utlandet räknas som en anmälan till röstlängden om du fallit ur röstlängden på grund av den så kallade 10-årsregeln. Det är dock viktigt att rösten kommer till Valmyndigheten senast dagen innan valdagen för att gälla för det aktuella valet.

 

Om du inte fått ett röstkort

Det är bra att veta att du inte behöver ett röstkort för att rösta från utlandet. Vid röstning på en ambassad krävs bara giltig ID-handling. Om du vill brevrösta kan du beställa materialet till valfri adress. Om du som utlandssvensk befinner dig i Sverige under ett val, behöver du dock beställa ett nytt röstkort som gäller för röstning i Sverige.

 

Läs mer om att rösta utomlands på Valmyndighetens hemsida

 

Läs mer om valet på Sveriges Ambassads hemsida

Vi stöds av