God jul & Gott nytt år! Se när vi har julöppet Särskilda öppettider

Checklista - Studera på universitet i Danmark

Senast uppdaterad 2024-03-27
Har du blivit antagen till ett universitet i Danmark? Då har du mycket att sätta dig in i - allt från upprop och registrering till studieupplägg och inköp av kurslitteratur. Kanske ska du också hitta en lägenhet i Danmark? Här får du tips och råd som du kan ha nytta av som nybliven student vid ett danskt universitet.
Skriv ut
1.

 Studera i Danmark med studiestöd

Som svensk medborgare har du rätt att söka utbildning på ett danskt universitet och läsa på en dansk utbildning på samma villkor som danska medborgare. Du behöver inte betala för att studera i Danmark. Som utgångspunkt kan du inte få danskt studiemedel (SU) då det främst är till för danska medborgare. Du behöver dock inte betala skatt på ditt svenska studiestöd och du får lov att arbeta i Danmark medan du studerar.

 

Vad som gäller för att få studiestöd kan du läsa om i vår artikel Studiemedel från CSN, när du studerar i Danmark

2.

Studiemiljö

Att svenskar och danskar liknar varandra på många sätt, är något du kommer att upptäcka när du börjar plugga i Danmark. I början kanske några har svårt att förstå svenska, men de allra flesta kommer att tycka att det är roligt och intressant med en kurskamrat från Sverige, "da det danske studiemiljö er mycket åbent och internationalt".

Många skolor har en introduktionsperiod, där du får möjlighet att lära känna dem du ska plugga med. Det är vanligt att utbildningarna börjar med en så kallad "rustur", där man åker bort ett par dagar tillsammans för att lära känna varandra bättre.

3.

Flytta till Danmark för att plugga

Om du flyttar från Sverige till Danmark ska du anmäla det till den kommun du flyttar till. Kom ihåg att ta med pass eller annan giltig legitimation som kan dokumentera ditt medborgarskap och svenska personnummer. Du har rätt till att bli folkbokförd om du ska vara i Danmark i mer än tre månader. Om du stannar i mer än 6 månader ska du alltid anmäla det till den danska folkbokföringen.

Läs mera i vår checklista Flytta till Danmark och i artikeln Folkbokföring i Danmark.

 

Checklista: Flytta till Danmark

 

Folkbokföring i Danmark

4.

Hitta studentbostad

Det kan ta tid att hitta en bostad, särskilt i och omkring Köpenhamn. Ett tips är därför att börja ditt bostadssökande i god tid. Tänk på att du betalar hyra för studentbostaden hela året - även under sommaren. Om du får svenskt studiemedel till en utbildning i Danmark, ska du alltså vara uppmärksam på att hyran ska betalas tolv månader om året även om du bara får studiemedel för de månader som terminen pågår. Det kan därför vara bra att se vilka möjligheter som finns att få studiejobb under terminerna och sommarlovet. 

Precis som i Sverige kan du bo på studentkorridor i Danmark. Det kallas ett "kollegie" på danska. För att få hyra rum på ett kollegie måste du vara aktivt studerande på någon typ av utbildning. Korridorer är populära eftersom de är billiga och ofta ligger centralt. Du får ett eget rum och ibland även badrum. Annars delar du på kök, badrum och sällskapsrum med de andra på korridoren.

Förutom korridorer finns även så kallade ungdomsbostäder, "ungdomsboliger" att hyra. De är små och enbart till för unga och studenter. För att få hyra en ungdomsbostad måste du vanligtvis vara mellan 18 och 35 år. 

 

Läs mer om studentboende i Danmark i artikeln Studentbostad i Danmark

5.

Studentrabatter

När du blivit student i Danmark kommer du att få ditt studiekort hemskickat. Kortet ger dig olika studierabatter vid köp av bland annat böcker, kompendier och dator (ofta 10 %). Du kan också få rabatt i en rad träningscenter, muséer och andra organisationer i och runt Köpenhamn. 

Du som ska studera eller redan studerar på en eftergymnasial utbilding i Danmark får 35% rabatt vid köp utav en 30-dagarsbiljett. När du reser på studentrabatt måste du visa upp en giltig studentlegitimation med studentresesymbolen i form av Mecenat eller Studentkortet. Du måste också kunna uppvisa giltig legitimation.

 

Läs vår artikel Tågresor till Danmark när du pendlar över sundet för att studera

6.

Tentor och betyg i Danmark

I Danmark finns inte systemet med antal poäng per termin som i Sverige, utan där söker och antas du istället till ett helt utbildningsprogram som du följer och tenterar i varje termin. I Danmark läser du, till skillnad från i Sverige, flera kurser samtidigt. På vissa utbildningar tenterar man bara en gång per läsår. Den danska betygsskalan skiljer sig från den svenska, i Danmark används en sjugradig skala.

 

Läs mer i vår artikel om betyg och tentamen i Danmark

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av