Det danska sjukvårdssystemet består av flera offentliga institutioner och funktioner. Sjukvården organiseras först och främst av de fem regioner som Danmark är indelat i.
I Danmark gäller fritt sjukhusval, vilket innebär att du fritt kan välja mellan alla offentliga sjukhus när du har fått en remiss till undersökning och behandling av din läkare.
Vid akut hjälp - ring 112, annars ska du kontakta den så kallade lægevagten först innan du åker in till sjukhuset. Motsvarighet till vårdcentral finns inte - du ska istället välja en läkare (s. k. egen læge), som du alltid kontaktar vid mindre allvarlig sjukdom.
Du som är bosatt i Danmark är knuten till en egen läkare som du själv väljer. Det kallas för ”praktiserende læge”. Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark är du inte knuten till en fast läkare utan får välja en läkare från gång till gång.
Den offentliga sjukförsäkringen i Danmark betyder att man har rätt till gratis behandling hos läkaren och på sjukhuset. Pendlare, som bor i Sverige och arbetar i Danmark, har normalt rätt till sjukvård i båda länderna.
När du jobbar i Danmark har du inget karensavdrag när du blir sjuk. Läs om din rätt till full lön under sjukdom och när du har rätt till dansk sjukpenning - sygedagpenge.
I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.
Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.