Tandläkare när du jobbar i Danmark
Om du är socialförsäkrad i Danmark och har det danska "särskilda sundhedskortet" har du rätt att utnyttja dansk tandvård. Du kan välja vilken tandläkare som helst som är godkänd av regionen för tandvård, och du kan byta tandläkare beroende på vilken behandling du vill ha.
Om du är över 18 år måste du betala för undersökning och behandling hos tandläkaren, men den är subventionerad.
På vissa kliniker dras bidraget av direkt från räkningen och du betalar resten av läkarens arvode. På andra kliniker måste du betala hela räkningen först, för att sedan i efterhand få ersättning, normalt från den kommun där din arbetsgivare har sitt säte.
Observera att om den behandling du behöver kommer att kosta mer än 2.500 DKK efter att danskt bidrag för tandvård dragits av, måste tandläkaren ge dig en skriftlig ospecificerad prisuppskattning.
Du kan jämföra tandvårdspriser på sundhed.dk
Du som bor i Sverige men arbetar i Danmark är normalt socialförsäkrad i Danmark, och har rätt till subventionerad tandvård i Danmark. Men du har också rätt till svensk subventionerad tandvård.
Innan du besöker en svensk tandläkare ska du ansöka om ett intyg från Försäkringskassan som du ska visa upp vid besöket. Intyget heter "Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i Sverige men försäkrade i ett annat EU/EES-land eller Schweiz" (FK 5164).
Du ansöker om intyget med blankett 5435 eller via mina sidor på Försäkringskassans webbplats.
Hämta blanketten Ansökan om intyg om rätt till vård eller EU-kort" på fk.se
I ansökan ska du bifoga:
- kopia på anställningsbevis
- ditt senaste lönebesked
- kontaktuppgifter till din arbetsgivare
Kom ihåg att skriva ditt svenska personnummer på alla dokument som du skickar in.
Kontakta Försäkringskassan på Øresunddirekts Informationscenter i Malmö om du har frågor.
Om du behöver akut tandvård i Danmark utanför tandläkarnas normala öppettider, till exempel när du har tandvärk eller en skada har uppstått, kan du kontakta en jourhavande tandläkare.
Jourhavande tandläkare finns antingen på en klinik i lokalområdet eller på akutmottagning på ditt närmast sjukhus.
Som pendlare och socialförsäkrad i Danmark, har du rätt till samma bidrag som personer som bor i Danmark. Tänk dock på att den danska sjukförsäkringen inte betalar för behandlingar som utförs i Sverige.