Utbildningar i Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-18
I Danmark finns andra alternativ till studier än i Sverige. Bland annat kan du läsa en yrkes- eller lärlingsutbildning och bli utbildad inom ett specifikt yrke eller studera på ett program på eftergymnasial nivå. I Danmark kan du utbilda dig i nästan vilken ålder som helst.
Skriv ut

Hitta utbildningen för dig

Det finns många spännande utbildningar i Danmark - oavsett vilken ålder och vilka intressen du har. För dig som letar efter en eftergymnasial utbildning har de danska universiteten och högskolorna mycket att erbjuda. Är du mer intresserad av en yrkesutbildning kan de danska lärlingsutbildningarna, kallade "erhvervsuddannelser", kanske vara något för dig, eller varför inte läsa på gymnasiet i Danmark?

Du hittar mer information om alla olika typer av utbildningar på våra utbildningssidor och på den danska siten Uddannelsesguiden. Vill du ha mer personlig hjälp med ditt val kan du få studie- och yrkesvägledning på lite olika ställen i Danmark beroende på din ålder, vi har samlat de ställena i en lista. Du kan dessutom oftast få hjälp av en dansk studievägledare på den skola där du är intresserad av att utbilda dig.

 

Besök Uddannelsesguidens webbplats

 

Danska gymnasieutbildningar

En gymnasieutbildning eller "gymnasiale uddannelser" som det heter på danska, omfattar bara de teoretiska och studieförberedande utbildningarna. Yrkesinriktade utbildningar ingår inte i "gymnasiale uddannelser" utan kallas istället för "erhvervsuddannelser".

 

Läs våra artiklar om Gymnasieutbildningar i Danmark

 

Danska yrkesutbildningar

Danska yrkesutbildningar eller lärlingsutbildningar, kallas "erhvervsuddannelser" och förkortas ibland EUD, är lämpliga för dig som vet vilket yrke du vill satsa på och gillar att arbeta praktiskt. På en EUD-utbildning äger hälften av undervisningen rum på en praktikplats i ett företag. Det finns ingen åldersgräns, som på svenska gymnasieutbildningar, och du får lön från ditt praktikföretag under nästan hela skoltiden. Det är viktigt att du själv skaffar en praktikplats, kallad "elevplads", för att du ska kunna börja på en dansk lärlingsutbildning.

 

Läs våra artiklar om Yrkesutbildningar i Danmark

 

Danska eftergymnasiala utbildningar

I Danmark finns det flera olika typer av eftergymnasiala utbildningar. Förutom de långa akademiska universitetsutbildningarna, finns det kortare och mer yrkesinriktade utbildningar: "erhvervsakademiuddannelser" och "professionsbacheloruddannelser".

 

Läs våra artiklar om Universitet och högskola i Danmark

 

Ansökan

Beroende på vilken utbildning och nivå du vill söka på, finns det både olika sätt att ansöka på och olika typer av behörighetskrav. För att veta exakt vad som gäller måste du undersöka hur du ska göra för att söka till den utbildning du är intresserad av. Du hittar mer information om ansökan i artiklarna om de olika typerna av utbildning här på Øresunddirekt, och dessutom kan UddannelsesGuiden vara till stor hjälp.

 

Besök Uddannelsesguidens webbplats

 

Studiestöd

För att du ska kunna få svenskt studiestöd (CSN) för en hel utbildning i Danmark ska skolan och utbildningen vara godkänd för studiemedel. Du ska vara svensk medborgare och ha bott i Sverige i två år.
Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) eller CSN som kontrollerar om utbildningar är godkända. Läs mer om villkoren för att få studiestöd till de olika utbildningsnivåerna på våra utbildningssidor.

 

Läs vår artikel: Studiestöd när du studerar i Danmark

 

Studentbostad

Studerar du på universitet i Danmark har du möjlighet att ställa dig i kö för ett korridorrum - ett så kallat "kollegieværelse". Tänk på att det kan ta lång tid att hitta en studentbostad i Danmark, speciellt i eller runt Köpenhamn, börja därför att leta i god tid. För att hitta ett korridorrum ska du kontakta själva hyresvärden för kollegiet eller din utbildningsinstitution, som kan hjälpa dig med hur du gör för att bli uppskriven på väntelista.

 

Läs vår artikel om: Studentbostad i Danmark

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Studera på universitet i Danmark

Har du blivit antagen till ett universitet i Danmark?

Då har du mycket att sätta dig in i - allt från upprop och registrering till studieupplägg och inköp av kurslitteratur. Vi har tips och råd som du kan ha nytta av som nybliven student vid ett danskt universitet.

 

Vi stöds av