Jobb i Danmark som kräver legitimation
Hur får jag legitimation för att kunna jobba i Danmark?
Om du önskar att utöva ditt yrke i Danmark - och detta kräver legitimation - ska du skicka en ansökning om att få "autorisation" (legitimation) till den myndighet som yrket tillhör. Exempel på yrken som kräver legitimation i Danmark är sjuksköterska, undersköterska, advokat och lärare. Du hittar en komplett lista med yrken som kräver legitimation hos Uddannelses og Forskningsministeriet. Där hittar du även information om hur du ska göra när du skickar in din ansökning.
Uddannelses og Forskningsministeriets webbplats
När du vill skicka in en ansökning kommer du att bli ombedd att dokumentera din yrkestillhörighet. I vissa fall ska du också betala en avgift, som varierar lite beroende på vilket yrke det rör sig om.
Om din dokumentation är på svenska behöver du inte översätta den till danska eller engelska.
Exempel på dokumentationskrav: sjuksköterska
Dokumentationskraven är olika för olika yrkeskategorier, beroende på hur mycket ansvar yrket kräver. Om du vill arbeta som sjuksköterska i Danmark under en längre period kräver det t.ex.:
- Dokument som intygar din nationalitet
- Utbildningsbevis
- Intyg från Socialstyrelsen i Sverige att din utbildning uppfyller EU-kraven
- Intyg från Socialstyrelsen om att du har rätt att utöva ditt yrke (inte är avstängd t.ex.)
- Intyg som bevisar att du rent faktiskt har utövat ditt yrke i Sverige
- Om din yrkestitel har ändrats sedan du fick ditt utbildningsbevis, måste du kunna dokumentera att så har skett
- Eventuell kompletterande dokumentation som du menar är viktig för bedömningen
Om du som svensk endast kommer att jobba under en kortare period (midlertidig=tillfällig) i Danmark, är proceduren förenklad.
Vill du arbeta som "social- og sundhedsassistent" (undersköterska) i Danmark?
Ett av de vanligaste yrkena som kräver legitimation är undersköterska. Även om yrket sosu-assistent i stora drag motsvarar det vi i Sverige kallar en undersköterska finns det en del skillnader i utbildning och ansvarsområden. Den danska utbildningen till sosu-assistent innehåller fler moment än den svenska utbildningen till undersköterska. Därför kan det hända att man som svensk måste komplettera delar av sin utbildning för att få kalla sig sosu-assistent i Danmark.
Uddannelses og Forskningsministeriets webbplats
Begränsad möjlighet till legitimation för vissa yrken
Det finns vissa så kallade "lovregulerede erhverv" (lagreglerade yrken) som är extra svåra att utöva om man inte är dansk medborgare och folkbokförd i Danmark. Yrkeskategorierna ingår inte i nordiska- eller internationella avtal om yrkeslegitimation. Det gäller yrke som domare, polis eller präst.
Yrken med internationella branschregler
Det finns ytterligare yrkeskategorier som omfattas av andra regler - branschregler - när det gäller godkännande av yrkesutövning i Danmark. Det kan till exempel röra sig om personer som vill driva sin egen advokatbyrå, om man är lokförare eller andra yrken som är knutna till vägtransport, sjötransport och luftfart.
Se listan med yrkeskategorier på Uddannelses og Forskningsministeriets webbplats