Dansk a-kassa - om du bor i Danmark
Ersättningen från a-kassan är generellt högre i Danmark än i Sverige. Kraven för ersättning är någorlunda de samma, däremot finns det i Danmark ingen grundersättning på samma sätt som i Sverige.
Krav för ersättning från dansk a-kassa
- Ett års medlemskap i en a-kassa om du som heltidsförsäkrad uppfyller inkomstkravet på 273.504 DKK (2025) under de senaste tre åren. Beloppet justeras årligen. Du kan max tillgodoräkna dig 22.792 DKK (2025) per månad.
- Är du deltidsförsäkrad så ska du istället ha tjänat minst 182.340 DKK (2025) under samma period. Du får maximalt tillgodoräkna dig 15.195 DKK (2025).
- Du ska vara anmäld som arbetssökande på danska arbetsförmedlingen.
- Du ska anmäla dig hos danska arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag.
- Du ska vara aktivt arbetssökande och ha möjlighet att ta de arbeten som erbjuds dig.
A-kassa för nyutbildade
Om du funderar på att bli medlem i en dansk a-kassa efter att du avslutat din danska utbildning, ska du vara uppmärksam på att du endast kan bli medlem om du har bott i Danmark både direkt före du påbörjade din utbildning, och senast 14 dagar efter att utbildningen är avslutad.
Danska a-kassor erbjuder gratis medlemskap under tiden man studerar, om man uppfyller kraven för "kontingentfritagelse".
Om man har varit medlem i minst ett år innan utbildningen är avslutad är man berättigad till dagpenning från och med dagen efter, annars gäller en månads karens.
Hur mycket kan man få i ersättning från danska a-kassor?
En fulltidsförsäkrad medlem kan erhålla upp till 21.092 DKK (2025) per månad. En deltidsförsäkrad kan istället erhålla upp till 14.061 DKK (2025) per månad.
Om man har varit medlem i en a-kassa i mera än fyra år, kan man få upp till 25.070 DKK (2025) per måned som fulltidsförsäkrad och 16.713 DKK (2025) per måned som deltidsförsäkrad i de första tre månaderna med ersättning.
Nyexaminerade får ett fast belopp beroende på om de har försörjningsplikt eller ej, och efter de tre första månaderna även beroende på om de har fyllt 30 år eller ej.
Beloppet beräknas utifrån de 12 bäst betalda månaderna under de senaste 24 månaderna.
Dagpengen betalas ut den sista vardagen i månaden. Som arbetssökande mottagare av dagpenning ska man fylla i ett dagpenningkort ca en vecka före månadens slut.
Fann du denna information relevant?
Vill du utveckla ditt svar?
Checklista - Flytta till Danmark
I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.
Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.