Hyra bostad i Danmark

Senast uppdaterad 2024-11-11
Att hyra bostad heter på danska att ”leje”, och en hyresrätt heter en ”lejelejlighed”. Det finns både allmänna och privata hyresvärdar i Köpenhamn och övriga Danmark.
Skriv ut

Hitta hyresobjekt

Liksom i Sverige har allmänna hyresvärdar i Danmark ett visst socialt ansvar. Det finns allmänna bostäder som är förbehållna vissa grupper, exempelvis "ældreboliger", "ungdomsboliger" eller bostäder för människor med särskilda behov.

På Danmark Bolig finns landets alla lediga allmänna bostäder samlade.

 

Danmark Boligs webbplats

 

De privata danska hyresvärdarna finns inte samlade i ett centralt register, utan som hyressökande behöver du leta på olika bostadsportaler. Vissa av dessa portaler är gratis, medan du på andra måste betala för att få upprätta ett konto. Ett tips är att vara snabb och uppdatera sidorna ofta, speciellt om du söker bostad i ett storstadsområde, då söktrycket är stort och hyresobjekten försvinner snabbt. Du kan också kontakta privata hyresvärdar personligen och be att få ställa dig i kö till en hyreslägenhet eller gå med i bostadsgrupper på Facebook. Nedan finner du en lista över olika bostadsportaler:

 

Voreslejebolig.dk

 

Lejerbo.dk

 

Boligportal.dk

 

Findbolig.nu

 

Dba.dk

 

Akutbolig.dk

 

Housingtarget.com (in English)

 

Boplatssyd.se 

 

Kontrakt och husorden

När du hyr en lägenhet ska du skriva under ett hyreskontrakt. Om hyresvärden är en privatperson som inte har ett förtryckt kontrakt, kan ni förslagsvis ladda ner en kontraktsmall från Borger.dk, som ni sedan fyller i gemensamt. De flesta privata hyresvärdar har dock förtryckta kontrakt. Vid inflyttning är det vanligt att hyresgästen betalar en deposition samt tre månaders hyra i förskott.

 

Se kontraktsmall på borger.dk

 

Det är viktigt att du tar dig god tid att läsa igenom hyreskontraktet innan du skriver under, och frågar hyresvärden om du är osäker på vad någon av punkterna innebär. Eventuella fel eller skador i lägenheten ska vara inskrivna i kontraktet när du flyttar in. Om du upptäcker skador som inte dokumenterats i kontraktet är det en bra idé att kontakta hyresvärden med det samma, gärna med bilder på skadan.

 

Förutom hyreskontraktet är det vanligt att hyresvärden ger dig ett dokument som kallas "husorden". En husorden är en samling praktiska regler för vad man får och inte får göra i hyreshuset. Det kan röra sig om husdjur, användning av gemensamma utrymmen, begränsning av höga ljud på kvällarna och annat som har betydelse för den allmänna grannsämjan.

 

Var försiktig när du hyr genom privatpersoner! Det är lätt att råka ut för bedragare så tänk på att inte sända pengar i förväg, överlag så bör du undvika uthyrare som kräver att du betalar i förväg innan du hunnit se boendet.

 

Betala hyra - vad ingår?

Hur mycket hyra man betalar för en lägenhet beror, precis som i Sverige, på olika faktorer, främst storlek och läge. Hyrorna är dock generellt högre i Köpenhamnsområdet än i Malmöområdet. Om värme och vatten är inkluderat i hyran heter det på danska att hyran är "inklusiv forbrug".

 

Läs också vår artikel: Bostadsbidrag när du bor i Danmark

 

Om du bor i en privat hyreslägenhet och anser att du betalar alldeles för mycket i hyra, eller att dina hyresvillkor är orättvisa på annat vis, kan du klaga till ett organ som heter "huslejenævnet". Varje dansk kommun har ett huslejenævn.

 

På Borger.dk kan du finna mer information om detta

 

Borger.dk - Huslejenævn

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av