God jul & Gott nytt år! Se när vi har julöppet Särskilda öppettider

Checklista: Köpa bostad i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Här i vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark. En bra ingång för dig som inte känner till den danska bostadsmarknaden!
Skriv ut
1.

Vilken typ av bostad letar du efter i Danmark?

I Danmark finns både ägarbostäder, hyresbostäder och en särskild sorts ägarbostäder som kallas "andelsboliger". Den här checklistan handlar om att köpa en ägarbostad - en "ejerbolig"- som i Danmark kan vara antingen ett hus eller en lägenhet. Innan du börjar leta efter en bostad är det bra om du har bestämt dig för vilken bostadstyp, vilket prisläge, och vilket område du är intresserad av.

 

Se våra artiklar om olika danska bostadstyper
2.

Bostadsannonser och mäklare

Precis som i Sverige är det vanligast att man söker efter hus och lägenheter via annonser i tidningar och på nätet. Det finns flera olika bostadsportaler som påminner om svenska Hemnet.se, vi listar några i vår artikel Köpa bostad i Danmark.

 

Läs vår artikel: Köpa bostad i Danmark

 

Du kan också välja att söka bostad genom ett danskt mäklarföretag.

Söker du tillfälligt boende och kan tänka dig att hyra i andra hand, kan du t.e.x leta via Den Blå Avis (Danmarks motsvarighet till Blocket.se).

 

Besök Den Blå Avis webbplats
3.

Undersök dina lånemöjligheter i Danmark 

I Danmark finns, förutom vanliga banklån, en särskild sorts obligations-baserade lån som kallas "realkreditlån". Dessa ges av "realkreditinstitutter" och är ofta ett billigare sätt att låna pengar än vanliga banklån. Dock kan du maximalt låna 80 procent av fastighetens värde, till en bostad.

 

Läs även vår artikel om lån till bostad

 

4.

Besiktning - undersök "tilstandsrapporten"

En viktig skillnad från svenska förhållanden: när man köper hus i Danmark är det säljaren, inte köparen, som har ansvaret för att besiktiga bostaden innan försäljningen. Om det rör sig om ett hus brukar säljaren betala en besiktningsman för att utarbeta en så kallad "tilstandsrapport". Säljaren har ansvaret för att betala för skador på huset, som inte står i tilstandsrapporten i 10 år efter ägarbytet.

 

Läs mer i vår artikel Köpa hus eller lägenhet i Danmark
5.

Budgivning och köp

När ett danskt hus eller ägarlägenhet ska säljas fastslår säljaren ett pris, kallat "kontantpris", som första intresserade köpare antingen accepterar eller avslår för att ge ett lägre bud. Budgivning på det sättet som vi är vana vid i Sverige kallas "licitation" och genomförs bara när intresset för en bostad är särskilt stort.

 

Läs mer i vår artikel Köpa hus eller lägenhet i Danmark

6.

Flytt och folkbokföring i Danmark

Du bör registrera dig hos det danska "folkeregisteret", med det samma efter flytten. I samband med folkbokföringen väljer du även dansk läkare. Det går endast att vara folkbokförd i ett land, även om du eventuellt har adress i både Sverige och Danmark. För att bli folkbokförd i Danmark, krävs det att du har för avsikt att stanna i landet minst tre månader.

 

Läs mer i vår checklista Flytta till Danmark

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av