God jul & Gott nytt år! Se när vi har julöppet Särskilda öppettider

Andelslägenhet i Danmark

Senast uppdaterad 2023-02-13
Att äga en dansk ”andelsbolig” eller ”andelslejlighed” innebär att man har köpt rätten till att bo i lägenheten, och därför äger en ”andel” av fastigheten som helhet. Processen när man vill köpa eller sälja en sådan bostad ser lite annorlunda ut jämfört med en svensk bostadsrätt.
Skriv ut

Bakom andelsbostäder står en "andelsboligforening", som äger och driver fastigheten. Varje hyresgäst är också andelsägare, och har genom andelsföreningen inflytande över drift och förordningar - lite som i en svensk bostadsrättsförening.

En dansk andelslejlighed brukar vara betydligt billigare än en "ejerlejlighed", det vill säga en lägenhet som man äger helt själv. Som köpare bör du dock vara uppmärksam på att utgifterna är uppbyggda på ett annat sätt. Det fungerar ungefär som en svensk bostadsrätt, du köper först själva andelen och sedan betalar du en avgift varje månad som täcker utgifter för bland annat drift.

 

Andelsboligforeninger

Det kan skilja mycket mellan olika andelsboligforeninger när det gäller föreningens stadgar, som på danska heter "vedtægter". Dessutom kan föreningarnas ekonomi vara i olika gott skick, så det är en bra idé att försöka sätta sig in i andelsboligforeningens ekonomiska situation innan man köper andelsbolig. Det kan också vara en bra idé att innan köp kontakta styrelsen och fråga om stadgar och metod för prissättning, be om att få läsa referat från föreningens tidigare möten och ta reda på om några större renoveringsprojekt är planerade, som kan komma att påverka avgiften “boligafgiften”.

Stadgarna bestämmer hur föreningen styrs och vilka regler som gäller för byte, andrahandsuthyrning, husdjur och dylikt. Genom att vara med i andelsforeningens styrelse, eller via den årliga "generalforsamlingen", kan du som andelshavare påverka föreningens drift och stadgar. Du kan få mer information, råd och vägledning hos Andelsboligforeningernes Fællesrepresentation, ABF, som är de privata andelsbostads-ägarnas intresseorganisation.

 

Besök ABFs webbplats

 

Hur hittar man en andelslägenhet?

Hur andelsboligforeninger säljer sina andelsbostäder beror lite på hur länge de har funnits. Bostäder i äldre föreningar brukar säljas genom väntelistor medan de mer nybildade andelsboligforeninger ofta annonserar ut sina bostäder i tidningar, via mäklare eller på bostadsportaler. Som bostadssökande kan du därför leta efter en andelsbolig på samma sätt som du skulle leta efter andra typer av bostäder. Nedan tipsar vi om några användbara länkar:

 

Andelsportal.dk

 

Boligdeal.dk 

 

Boligsiden.dk

 

Boliga.dk

 

Pris

En viktig skillnad mot svenska bostadsrätter är att priset på en andelsbostad inte bestäms av marknaden. Priset för en andel är i stället reglerat av "andelsboligloven", och fastställs med utgångspunkt i föreningens ekonomi och fastighetens värde, som i sin tur lägger en övre gräns för andelens lagliga pris. Som köpare har du rätt att be säljaren om dokumentation på att priset på andelen inte överskrider det lagliga maxpriset.

Vid brist på andelslägenheter på marknaden kan du som köpare råka ut för andelsägare som erbjuder att sälja lägenheten till just dig om du betalar en 'extra' summa svart. Var uppmärksam på att det är olagligt för säljaren att sortera köpare på det viset.

 

Sälja andelsbostad


Vid försäljning av en dansk andelsbostad kan du i de flesta fall få hjälp av andelsboligföreningen. Kontakta därför styrelsen som det första du gör när du bestämt dig för att sälja. Du bestämmer inte själv priset på din andelslägenhet, utan det fastställs av andelsboliglagen, samt lägenhetens värde vid besiktningen. Om du har gjort förbättringar på din andelslägenhet medan du bodde i den - till exempel ett nytt badrum eller kök - kan du få ett högre pris för lägenheten. Ofta har föreningen anlitat ett externt administrationsföretag, som sköter besiktning och i vissa fall även marknadsföring.

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Köpa bostad i Danmark

Ny på den danska bostadsmarknaden?

I vår checklista hittar du enkla råd och tips om vad du ska tänka på när du letar efter hus eller lägenhet i Köpenhamn eller övriga Danmark.

 

Vi stöds av